Straatmadrijn

Op 3 januari plaatste ik op de facebookpagina Kring Surinaams-Nederlands dit bericht:

“In de Surinaamse kringen waar ik in verkeer gebruikt men de benaming ‘straatmandarijn’ voor iemand die maar op straat rondhangt in plaats van rustig thuis te zijn. Is dat woord algemener bekend?”

Daar kwamen nogal wat reacties op die allemaal te vinden zijn op genoemde facebookpagina. Ik geef een samenvatting.

 

Volgens Marlies Koorndijk-Bonnier klonk ’t woord als ‘straatmadreen’.  Ook andere informanten kennen deze vorm of anders straatmadrijn. Ze gaven ook aan dat ’t woord een negatieve strekking heeft. Hedy de Miranda weet, schrijft ze, de complete oplossing: ‘Het woord is “straatmadrijn” Is een straatmadelief.’ Zo staat ’t op de Etymologiebank: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/straatmadrijn.

 

Als dat juist is dan hebben we hier weer te maken met een woord met zo’n Surinaamse R uit een L. Vergelijk prezie uit place en vele meer. Maar om van madelief tot madrijn te komen moet er toch wel meer gebeurd zijn. Een korte ie moet ei worden en de f moet vervangen worden door een n. Al die veranderingen bij elkaar, dat lijkt me heel onwaarschijnlijk. Zo denkt ook Norval Smith (UvA), bekend specialist wat betreft de talen in Suriname. Hij gelooft evenmin in een evolutie van madelief naar madrijn.

 

Terzijde: de typische variant straatmandarijn, die ik vaak hoor, lijkt wel een zogenaamd familiewoord, een woordspelletje, want hij schijnt buiten de Chinees-Surinaamse familie die ik ken, niet voor te komen.

 

De etymologische verklaring madelief > madrijn, die de Etymologiebank geeft maar die onhoudbaar blijkt, is afkomstig uit ’t Woordenboek van het Surinaams-Nederlands van J. van Donselaar. Verrassend genoeg staat de oplossing van ’t raadsel van de etymologie in ’t erop volgende lemma in ’t woordenboek: “Maderaan, (verouderend) immigrant uit Madeira.” Dat Van Donselaar niet op de gedachte gekomen is, verbaast me.

 

Maderaan moest wel de oorsprong zijn van ’t latere (straat)madrijn, dacht ik, en ik meldde dat op 9 januari op de Facebookpagina. Geen fonologische obstakels hier, maar nu moest nog de verbinding gevonden worden tussen een immigrant uit Madeira en een meisje dat (te) veel en graag op straat loopt.

 

Voor mijn suggestie <madrijn is uit maderaan> heb ik steun gekregen dank zij een rondvraag die Pim de la Parra voor me gehouden heeft onder zijn kennissen in Paramaribo.

 

Ronaldo da Silva schrijft: “Volgens overleveringen, was de uitdrukking bij onze familie in zwang aan het begin van de vorige eeuw. Bedoeld werd dan “Wij komen uit een fatsoenlijke familie, zijn geen straat maderenen”. Overgrootouders kwamen van Madeira.”

 

Ook Cynthia Mc Leod kan zich vinden in mijn veronderstelling en geeft een belangrijke historische toelichting: “omstreeks 1900 vertrok een schip uit Madeira met een aantal arme Madeiresen aan boord naar Brits Guyana, waar de mensen op suiker plantages zouden werken. De kapitein wist niet precies waar dat was en kwam in de Suriname rivier en meerde aan op de rede van Paramaribo. De mensen gingen aan wal en bleven. Ze gingen NIET werken op suikerplantages maar leurden langs de straat met allerlei fournituren in een bak: knoopjes, garen, naalden en spelden, elastiek, lint en ook geborduurde kleedjes. Een Madeirees, in Suriname Madren of Madrijn, was dus altijd op straat!! “

 

In Pims rondvraag kwam nog een andere interessante verklaring naar boven: afgeleid uit de persoonsnaam Magdalena. Die suggestie komt van Hein Eersel, die deze ontwikkeling schetst: magdalena>madelijn>maderijn>madrijn. Daar is fonologisch geen speld tussen te krijgen, maar er moet dan wel een Magdalena geweest zijn, die dat bepaalde gedrag  van altijd maar op straat zijn tentoonspreidde. Die is tot nu toe niet gevonden.

2 Reacties op Straatmadrijn

  • Mat Münstermann schreef:

    Kan het woord ‘madrijn’ niet zijn oorsprong vinden in het Spaanse woord ‘madrina’, Portugees ‘madrinha’ (peettante etc.)? Dat zou dan wel suggereren dat de term alleen voor vrouwen wordt gebezigd.

    • Jan Stroop schreef:

      Dat is heel goed mogelijk, ook taalkundig. Ik heb toe nu toe inderdaad geen aanwijzingen dat ‘t ook voor jongens of mannen gebruikt werd/wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Twitter
It seems that widget parameters haven't been configured properly. Please make sure that you are using a valid twitter username or query, and that you have inserted the correct authentication keys. Detailed instructions are written on the widget settings page.
Over Jan Stroop
Jan Stroop is gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is dialectoloog maar zijn belangstelling gaat ook uit naar ontwikkelingen van het gesproken Nederlands. Zo heeft hij in 1997 ’t Poldernederlands ontdekt, een nieuwe variant van het ABN, die nog steeds ’t meest gehoord wordt bij hoogopgeleide vrouwen.
Lees verder >>