Diffuse diftongering

uit: De Nieuwe Taalgids. Jaargang 74. Groningen, Wolters-Noordhoff 1981

1 Reactie op Diffuse diftongering

  • P. Burgers schreef:

    Beste heer Stroop,

    Ik heb een vraag over een specifieke uitspraak van de diftong IJ in bijvoorbeeld ‘kijken’ in een aantal regio’s in de provincies Holland.
    Het komt denk ik in de buurt van Polder Nederlands, maar verschilt met de duur van de ‘ai’ klank: het is niet de ‘open kaak’ AAAI maar meer een staccato ‘AI’ zoals een hond roept ‘kai kai kai’ als die met pijn wegrent.
    Deze uitspraak meen ik vaker te horen in kustplaatsen NH van het noordelijk deel van ZH, en ten noorden van Amsterdam, omgeving Hoorn en aan de rand van het Markermeer, Enkele presentators van RTVNH hebben bijvoorbeekd een duidelijk kortere AI uitspraak dade Polder Nederlandse.

    Kunt u uitleggen welke diffusie dit kan zijn?

    mv groeten
    P. Burgers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Twitter
jan_stroop RT @caringfarmers: Wat een vreemde beslissingen maakt onze overheid toch keer op keer. Niet de BTW van groente en fruit verlagen, maar wel…
16mreplyretweetfavorite
jan_stroop RT @paulblom: Het kabinet wil de belasting op frisdranken met 196% verhogen, van 9 naar 26 cent per liter. Melk en andere zuivel zijn vrijg…
18mreplyretweetfavorite
Over Jan Stroop
Jan Stroop is gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is dialectoloog maar zijn belangstelling gaat ook uit naar ontwikkelingen van het gesproken Nederlands. Zo heeft hij in 1997 ’t Poldernederlands ontdekt, een nieuwe variant van het ABN, die nog steeds ’t meest gehoord wordt bij hoogopgeleide vrouwen.
Lees verder >>